Torsdagen den 16 februari debatterades frågan - Ska Malmö stad kartlägga hedersvåld? Motionen kom från Anja Sonesson moderat, som skriver så här
"Vi moderater vill se att en oberoende utredning kartlägger problematiken med hedersrelaterade problem i Malmö"
De flesta partier verkade mer eller mindre vara för förslaget men inte det malmöitiska vänsterpartiet. Jag tycker själv att det verkar vara ett bra förslag om vi ska tänka på att skapa en bättre framtid för de ungdomar som bor i Malmö. Lite beklagligt att en moderat ska komma med det bara.
Vänsterpartiet i Malmö väljer här att sticka huvudet i sanden. Man beter sig som socialtjänsten gjorde på 90-talet när flickor som sökte hjälp för att de inte ville bli bortgifta med någon man de knappt kände. Man ignorerar att det finns en hedersproblematik.
Det malmöitiska vänsterpartiet väljer att gå på en linje där hedersrelaterat våld inte är annorlunda än det våld som förekommer i nära relationer.
"Våld mot kvinnor handlar om att kvinnor är just kvinnor och förväntas bete sig på ett visst sätt" säger Hanna Gedin (v)
Offermentaliteten blommar hos Gedin. Det är ju så synd om kvinnorna att hon glömmer att det finns män och pojkar som också är offer för hedersrelaterat våld.
Vänsterpartiet består som tur nog av olika människor i landet. I Malmö blundar V för hedersproblematiken. Den 21 januari i Uppsala invigdes Fadimes plats på initiativ av det lokal vänsterpartiets. Hörde ett radioprogram ett år innan, då man diskuterade förslaget för en staty eller minnesplats över Fadime. Ett antal kurdiska män uttalade sig emot detta eftersom ett minnesmärke över Fadime, enligt dessa män, riktade sig mot kurder och gav kurderna dåligt rykte. Det är väl antagligen det som det malmöitiska vänsterpartiet går och fasar för. Att en kartläggning av hedersproblematiken skulle väcka ont blod hos stans invandrare som invandrat från Mellanöstern. Det är i så fall en klen ursäkt för att inte låta alla ta del av mänskliga rättigheter.
Kanske har vänsterpartiet i Malmö kört fast i en genusdiskurs, där man ska undvika att tala om hedersproblematik. Man tror att det kan leda till att folk tycker det är värre att Tarik Turk stänger in Aisha, än om Svenne Banan misshandlar Britta i åtta långa år. Den hypotesen håller i alla fall inte, ett övergrepp är ett övergrepp oavsett etnisk bakgrund eller relgion.
I själva verket är hederskulturen inte automatiskt kopplad till muslimer, vilket gärna SD vill få oss att tro. Fadime var inte muslim och flera kände fall av hedersvåld har förövare med andra religioner.
Muslimer i Marocko har bevittnat ett och annat "hedersmord" i egyptiska filmer men knappast på hemmaplan. Detsamma är jag övertygad om gäller för muslimer i Indonesien. Där finns inget Hedersvåld som liknar det som Fadime drabbades av, där en stor del av släkten kräver att fadern mördar sin dotter.
Petter Larsson har skrivit många beundransvärda artiklar i Efter Arbetet. I artikeln Rothsteins rally går han åt hårt åt Bo Rothstein som vill att vänstern ska erkänna att det finns hedersrelaterat våld och se kopplingar mellan invandring och kriminalitet och se hur muslimska kvinnor förtrycks osv.
Jag håller med Larsson i mångt och mycket, som att inte anpassa politken till Sverigedemokraterna. Desvärre ser jag få poänger med att inte erkänna hedersrelaterat våld.
Om vi skiter i dessa ungdomar, som inte kan få gifta sig med vem de vill, som blir föraktade om de lever ut sin sexuella läggning, som blir bespottade och utkastade av familj och släkt om de vill ha en relation efter eget huvud, hur kan vi då ens ta ordet jämlikhet i vår mun?
SR-Upplandsnytt: Fadimes plats invigd
SR-Tendens: Det handlar om heder
Sydsv: Mordet som väckte ett land - 10 år sedan Fadime
DN: Vänstern måste rannsaka sig själv
Efter Arbetet: Rothsteins rally
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar