"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

fredag 13 januari 2012

Egypten - Tragisk fortsättning på revolutionen


Den här varianten på Musse Pigg med fanatiska ögon och Mimmi Pigg i Burka har lyckats reta gallfeber på en hel drös makthungriga salafister i Egypten. Bilden publicerades på twitter av den kristne affärsmannen Naguib Sawiris.

Naguib Sawiris är också en man som bl a äger flera tv-kanaler och som är en av grundarna av den liberala valkoalitionen i Egypten. Jag vet inte så mycket om deras politik. Jag har svårt att tro att ett sk. liberalt parti utan ett socialt program skulle göra succé i ett land där 90 procent lever i fattigdom med dålig utbildning och där familjen och religionen är den enda tryggheten.

Den liberala valkoalitionen fick 15 procent i valet. Segraren blev muslimska brödraskapet men de mer extrema salafisterna fick 25 procent.
Det som utmärker salafister (förutom klädseln ovan) är att de saknar humor och att de har samma syn på konfliktlösning som George Bush.

I morgon inleds en rättegång mot Naguib Sawiris för det han kallat ett skämt. Han åtalas för "förakt mot religion" trots att det handlar om kritik riktad mot en grupp utövare. Advokaten som åtalat honom, Mamdouh Ismail, är en av ledarna för ett salafistparti.

Denna händelse är förstås inget emot vad som pågår just nu i mellanöstern. Bashir Al-Assad fortsätter slakta sitt folk. Iran och Saudi-Arabien fortsätter avrätta vuxna och minderåriga för åtalspunkter som man inte trodde fanns (t ex häxeri) och i Irak fortsätter tortyren i polisens källare.

Man kan dock tycka att exemplet med Musse och Mimmi Pigg visar på hur fort den Egyptiska revolutionens förhoppningar stannat upp.

Apropå Mimmis klädsel tycker jag inte att man ska ha plagg som försvårar kommunikation i skolan. Skolverkets fega slutsats blev ju att man skulle lägga ansvaret på lärararen som skulle bedöma från fall till fall.
Jag tycker att vill man ha Niqab eller burka får man ha det på rasten eller vid datorkunskap eller liknande. Med detta beslut är det nog få lärare som vågar säga något eftersom det kan skapa problem i relationen till föräldrarna.

Visst håller jag med om att det är få elever som bär dessa plagg men frågan måste ju ventileras eftersom det ändå funnits några som iklädit sig dessa.

Det är alltid lätt för pk-människor att säga att: då får man komma fram till en lösning på det. Niqab fungerar jävligt bra bland hemmafruar i Saudi-Arabien inte i skolmiljö. Värderelatevisterna kan ju alltid säga att så är deras kultur och så har det alltid varit. Då borde man ju K-märka Lundsbergs "kamratuppfostran". Rasisterna bryr sig inte om dessa elever.

De som bryr sig om dessa elevers framtid har inte fått det lättare med den här beslutet från skolverket.

SR-Ekot: Musse pigg med skägg kan stoppa opposition

DN: skolor får införa visst slöjförbud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar