"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

lördag 7 januari 2012

En glad nyhet - Jonas Sjöstedt vald till partiledare för Vänsterpartiet


Äntligen har vänsterpartiet tagit sig samman och valt en partiledare som inte har som största merit att han är kvinna eller man, ung eller gammal, queer, hetero eller homo.
Jonas Sjöstedts merit är nämligen att han kan föra ut vänsterpartiets politik på ett lugnt och sakligt sätt till alla väljargrupper. Till skillnad från många andra ledande vänsterpartister har inte Sjöstedt för vana att bygga sin retorik på offermentalitet.


Rossana Dinamarcas första majtal i Malmö 2011 var ett typiskt sådant tal som byggde på offerretorik. Hon räknade upp flera satsningar som V ville göra: rätt till heltid, satsning på vård och omsorg, bättre öppetider på förskolor och fritids. Slutsatsen för varje satsning var att det var bra för kvinnor. Jag jobbar inom LSS, jobbar ej heltid, har arbetstider som ej går ihop med dagisets öppetider. Jag råkar vara man.

Jag tror inte bara det är jag utan flera vill nog ha en socialistisk politik som gynnar hela samhället och det finns även kvinnor som är trötta på offermentaliteten. Lämna det kvasiakademiska till Fi och så fixar V verkligheten.

Jonas Sjöstedt har mycket att ta itu med. Vänsterpartiet har tyvärr på många ställen blivit ett parti vars väljare till större del består av högskoleutbildad medelklass som röstar på vänsterpartiet för att det är det mest "politiskt korrekta" partiet.

Media älskar att prata om socialdemokrater som gått över till SD. I själva verket har SD värvat fler ledande moderater än något annat parti. SD spelar på sin offermentalitet, deras riksdagsledamöter måste åka taxi eftersom de är så hotade bla bla osv. Det finns även människor som röstat på vänsterpartiet innan som röstar på SD idag. Dessa människor är inte förlorade rasister som inte går att nå. V måste argumentera mot SD och inte låta SD odla sin offermentalitet (buää..vi får inte vara med).
Manifestation mot våld i Malmö 6.1. Foto: Patrick Persson

I Malmö har det tyvärr flera mord inträffat varav flera (dock ej alla) haft kopplingar till organiserad brottslighet och de inblandade, förövare eller offer har haft namn som inte är Lars eller Göran. Det sista utgör ett guldläge för SD. Som tur är - är flertalet Malmöbor smartare än så.

Här skulle V eller S kunna komma med ett politiskt program mot våld. Förutom politik kring bostadsbyggande, vapeninnehav, hjälp till arbetssökande, som lättast görs från regeringshåll, skulle kommunen kunna rikta resurser till de områden i stan där man vet att fattigdomen och trångboddheten är som störst. Exempelvis föräldrautbildning och föräldrastöd där man kan ge extra ekonomiskt bidrag för att delta.
Detta hade naturligtvis mött motstånd från pk-vänstern som kallat det hela för diskriminering. Jag skulle dock se att det är utomordentligt viktigt att ge föräldrar, vars barn riskerar att hamna i kriminalitet, bättre stöd i sin roll som förälder.

Och en liten annan slutkläm:

Nu när till och med Lärarnas Riksförbund går ut och vill ha ett slut på friskolebolag som gömmer skattemedel i skatteparadis så känner man en strimma av hopp! Har Reinfeldt skitit i det blå skåpet eller ska han och Borg komma med något förslag på minimal lagändring, för att sedan låta allt rinna ut i sanden?

Vore fantastiskt om Sjöstedt kunde tränga igenom berlinmuren av regeringstrogna journalister och göra detta till en valfråga.

AF: Sjöstedt kommer ta debatten med SD

AF: Den sjunde mannen

SR-Ekot: Sjöstedt ny ledare för Vänsterpartiet

SR-Ekot: Arrenander analyserar Sjöstedt

Sydsv:Vi vill vara en motpol till regeringen Reinfeldt

Sydsv: Tusentals protesterade i Malmö

2 kommentarer:

  1. Du nämner förorten och de våld som tyvärr drabbat Malmö och att S och V skulle göra något mot detta för att motverka SD. Så långt bra, men politiker har svårt att få trovärdighet i den frågan eftersom knappast några politiker själva vill bo i dessa områden som de ska tala sig varma för.

    SvaraRadera
  2. bra blogg...
    jag hittar ingen möjlighet att prenumerera med rss.. kan du inte lägga upp en rss länk så att det är möjigt...
    coolt

    SvaraRadera