"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

måndag 16 april 2012

Anders Borg - Nedåtriskernas och Försiktighetens Riddare



Idag höll finansminister Anders Borg presskonferens när han presenterade alliansregeringens vårproposition. Borg börjar med att hylla sig själv och hissa Sveriges goda ekonomi:

”Sverige är ett av de få länder i Europa där man diskuterar välfärdsfrågor”
”En ekonomi som rört sig bort från avgrunden”

Med sådana fraser får man ju lust att falla ned på sina bara knän och tacka och lovsjunga alliansregeringen för att de räddat Sverige, så inte vi fått samma elände som Grekland.

Sanningen är väl den att ekonomin redan var god innan alliansregeringen tillträdde 2006. De nitiska besparingarna man gjort på arbetslösa och sjuka genom förändringarna av a-kassa och sjukersättningen har kanske gagnat statskassan men inte de drabbade.

Sverige har nu historiskt sett ett extremt lågt budgetunderskott eller statsskuld. Samtidigt finns det kommuner i Sverige som tvingas låsa in de gamla demenssjuka på natten utan personal för att man inte har råd med tillräcklig bemanning. I SVT:s Agenda visade man hur Sveriges järnvägsnät är så eftersatt att man tvingas köra 20 km/h på vissa sträckor med godståg (gods som ej kan köras på lastbil). På regionssjukhusen i Malmö och Lund har människor dött p g a överbeläggning. För att inte glömma en stigande ungdomsarbetslöshet som borde kräva investeringar i utbildning och praktik.

Men nej, regeringen vill inte ta några lån för investeringar i infrastruktur, bekämpa arbetslösheten eller för att förbättra äldrevården. Däremot gick det bra att öka på statskulden med några lån för några år sedan, för att införa ännu ett jobbskatteavdrag.

Att låna för att förbättra ekonomin för de som arbetar är okej, de sjuka och gamla får skylla sig själva. När ”Nedåtriskerna står i fokus” så skjuter regeringen välbehövda välfärdsinvesteringar på framtiden.

- Svenska folket vill ha en försiktig och ansvarsfull regering, sa Anders Borg under sin presentation. Jag undrar om inte Anders Borgs försiktighet gränsar närmare till feghet.

SVT: Borg: Vi ska vara försiktiga

SR-Ekot: Anders Borg presenterade vårbudgeten - ekonomin är som ett aprilväder

Aftonbladet: Bättre för arbetande och sämre för arbetslösa

DN: Anders Borg presenterade vårpropositionen

SvD: Anders Borg - Vi ska stärka välfärden

DN: Inkomstskillnaderna ökar


Ett litet stickspår:

Det pratas vitt och brett om hur bra det är med att Sverige har så liten statsskuld. Borde inte alliansregeringen ta ett större ansvar för att Sverige, internationellt sett, har en väldigt hög privat skuldsättning. Väldigt många människor i Sverige har obetalda skulder som gått vidare kronofogden. Förra året hade omkring 44.550 personer mellan 18 och 25 år problem med att betala sina skulder, enligt DN Finns det inte ett behov av förebyggande arbete eller regleringar så att människor slipper hamna i skuldkarusselen, ansöka om skuldsanering eller skämma ut sig själva genom att vara med i program som Lyxfällan?

2 kommentarer:

  1. Alliansen eller ska man egentligen säga moderaterna tappar alltmer sin trovärdighet; dom har visat alltmer sitt rätta ansikte för svenskarna. För alla rödgröna vänner finns det dock något positivt i det hela.
    Jag tror de rödgröna ganska säkert vinner nästa val.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr får man inte underskatta svenskarnas mottaglighet för skrämselpropaganda. Jag tänker då på vad de flesta medier brukar spy ur sig mot oppositionen när det närmar sig valår.

    Att alliansen tappar röster kanske är tecken på ett uppvaknande dock.

    SvaraRadera