"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

onsdag 31 augusti 2011

Ungern - nyliberal politik används för att sätta romer i tvångsarbete

.................................Thatcher i Ungerska gardet........


1997 åkte jag tåg genom Jugoslavien. Började prata med en man i samma kupé som visade sig tillhöra den ungerska minoriteten i Serbien. Han berättade att barn inte fick lära sig ungerska i skolan längre. Han berättade att han var läkare men hade ändå blivit tvingad till att bli soldat på fronten. Han hade rymt därifrån och gömt sig i kyrkor för att komma undan medan kriget pågick.

Jag glömmer aldrig hans historia. Jag undrar vad han kan tycka om högerregeringen i dagens Ungern som blir allt mer rasistisk gentemot den romska minoriteten. Han skulle nog känna igen sig i romernas situation, i att tillhöra en minoritet som majoriteten misstror och mer eller mindre ser ner på.

En sak är säker – premiärminister Victor Orban, för regeringspartiet Fidesz, saknar nog all erfarenhet av diskriminering p g a etnicitet och med största sannolikhet saknar nog Orban empatisk förmåga.

Den ungerska regeringen kommer med en rad nya förslag som skulle kunna liknas vid en nyliberal arbetslinje men som har sin udd riktad mot den romska minoriteten. Här är några av förslagen som kan gå igenom i Ungerns riksdag (regeringspartiet Fidesz har egen majoritet).

Förslag inom den ”Ungerska arbetsplanen”

-Tiden för arbetslöshetsersättning kortas från 270 dagar till 90 dagar
-För fortsatt ersättning krävs deltagande i offentliga arbetsprojekt som enligt Victor Orban ska göras med ”hacka och skyffel”
-De arbetslösa kan skickas varsomhelst i landet och dessutom lånas ut till privata företag
-Ersättningen understiger minimilönen på 78000 forint – motsvarande drygt 2600 svenska kronor
-Övervakning kommer ske av pensionerade poliser

Andra förslag

-Förlänga arbetstiden från 40 till 45 timmar
-Sänka garanterad skolgång från 18 år till 15 eller 16 år
-Ta bort rätten för facken att förhandla om och vidta stridsåtgärder i frågor som rör arbetsorganisation och arbetsmiljö – de ska i fortsättningen bara kunna förhandla om löner och förmåner

Den Ungerska Arbetsplanen verkar vara ett sätt för regeringspartiet Fidesz att stjäla röster från det högerextrema partiet Jobbik
.Flera ungerska tidningar skriver att åtgärderna riktar sig mot romer. Det högerextrema partiet Jobbik fick 17 procent av rösterna i senaste valet och hade som krav att sätta romer i tvångsarbete. Målet med den Ungerska arbetsplanen verkar uppenbarligen vara göra arbetslösa och framförallt arbetslösa romer till livegna. Andra förslag vill vrida klockan tillbaka till ett samhälle där arbetarna hade ännu mindre att säga till om.

EU borde anstränga sig för att stoppa dessa förslag liksom man lyckades ändra förslaget till ny medielag vars syfte var att få statlig kontroll över medier.

Fackföreningar i andra EU-länder borde också gå till attack mot de extrema förslagen som vill knuffa arbetarnas rättigheter tillbaka till medeltiden.

Jag kan tycka att det är nödvändigt med någon form av krav på aktivitet för den enskilde som en längre tid får arbetslöshetsunderstöd eller socialbidrag. Men att sänka ersättningen och samtidigt skicka den arbetslöse att gräva diken i andra landsänden under övervakning av polis luktar skunk. Antagligen kommer romer få de tyngsta uppdragen och så fortsätter den långa historien om europeiskt förtryck av romer.

Arbetaren: Ungern inför läger för arbetslösa

Segloras smedja: Ungern inför nygamla utmaningar

DN: Så fortgår ockupationen av Ungern

Expo: Tonläget hårdnar för Ungerns romer

DN: Omtvistad medielag ändras i Ungern

Sydsv: Ungern tar två steg åt höger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar