"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

söndag 11 mars 2012

Ambulanskrisen - Region Skåne har spenderbyxorna på


"Ansvar" ett så vackert ord men så få politiker som fyller ordet med mening. I Region Skåne har regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult(m) och regionrådet Anders Åkesson(mp)återigen visat vilken fantastisk ansvarskänsla de besitter. Ansvar är inte bara att fatta beslut utan även att ge andra människor en andra chans att ta sitt ansvar. Men när det visat sig att privata ambulansföretag inte fungerar ihop med uppdraget att transportera människor i livshotande tillstånd, borde man kanske själv ta över ansvaret. Men här saknar regionstyrelsen förtroende för sin egen förmåga.

Istället, nu när ambulansföretaget Sirius humanum går i konkurs, ska regionstyrelsen på nytt lämna över stafettpinnen till Falck, ett annat privat ambulansföretag.

Anders Åkesson, Pia Kinhult mfl, tro på er själv lite mer! Ni är inte dumma i huvudet, även om det verkar så när ni kastar bort 46 miljoner på ännu en dålig upphandling, ni har bara råkat ut för privatiseringssjukan.

Falck får bättre betalt av Region Skåne än vad Sirius Humanum fick. Konkursen betyder också att Region Skåne får betala nästan två gånger för ambulanssjukvården under mars månad eftersom ersättningen betalas ut i förskott.

Falck ambulans får nu monopol på ambulansverksamheten i hela Skåne. Snacka om valfrihetsrevolution!

Här några skäl till varför det kommer bli problem även med Falck ambulans:

- Sirius humanum hade en kaotisk personalpolitik, risk för ärftlighet

En lönespridning på 5000 för likställa sjuksköterskor. För att skapa nyrekrytering gav man ambulanssjukvårdare utan legitimation lika mycket som en erfaren specialistsköterska, säger en fd anställd. Tusentals arbetstimmar har fått lösas med övertid, säger Rickard Uppenberg som är fackligt förtroendevald ambulanssjuksköterska.

Vad kommer bli bättre med Falck? Det uppräknade är vanliga förhållingssätt inom privata företag där vinstkraven är stora.
Falck ambulans är väl ingen välgörenhetsorganisation, utan vill väl också ta ut så mycket vinst som möjligt.

- Sirius Humanum hade dålig uppföljning på utrustning i bilarna, risk för ärftlighet

Ett exempel på detta är den undermåliga monteringen av EKG-apparater i nya ambulanser. Den kunde ramla ner över patienten under färd. Flera ambulanser fick stoppas från att köra. Varför skulle det bli bättre med Falck i detta fallet? Kontroll av utrustning tar tid och tid är pengar tycker nog Falcks aktieägare. Uppdrag granskning visade för några år sen ett avsnitt som handlade om stress vid personalbyten i ambulansen i Göteborg. Kolla av utrustningen fanns det sällan tid till.

- Många anställda vill inte gå över till Falck

Falck tillämpar jourtjänstgöring, där en arbetsvecka plötsligt kan utökas med åtta timmar. Många är oroliga över att bli påtvingade nya scheman och att bli av med inarbetade semesterdagar. Den statliga lönegarantin garanterar innestående semester och komptid vids konkurs, men anställda verkar osökra på vad som sker vid ägarbyte. Man kan tycka att Regions Skåne borde betala de anställda den förlorade semestern i pengar istället eller att skriva in i avtalet att de anställda ska få bibehålla sina scheman. Men det är väl bara att sluta drömma. Däremot för att lösa klantiga upphandligar går det bra att kasta ut 46 miljoner. För entreprenörerna har man alltid spenderbyxorna på!

----------------------------------------------------------------------------
Uppdatering 2012-03-11

Falck säger till P4 Malmöhus att oro för att innestående semester och komptid skulle gå förlorad vid ägarbyte är obefogad. Lönegarantin kommer fortsätta gälla.

SR-p4 Malmöhus: Ingen fara med lönegarantin säger Falck

Skånska Dagbladet: Många anställda vill inte gå över till Falck

SR P4 Malmöhus: S vill att regionen tar över ambulanserna

SR-P4 Malmöhus: Falck tar över ambulanserna

Sydsv: Krav på offentlig regi efter konkursen

Sydsv: Falck blixtnkallar ambulanser

DN: Falck tar över efter ambulanskonkursen

Ambulansorganisation i katastrof
(tidigare inlägg på min blogg Den Nya Välfärden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar