"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

torsdag 1 mars 2012

Syriens folk - en bricka i spelet eller ett folk som behöver vår hjälp

Bild tagen i staden Homs i februari foto: AP

Rebellerna lämnar nu Baba Amr, en stadsdel i staden Homs, en av de städer som Syriens president Bashir Al-Assad låtit beskjuta med bomber och köra in stridsvagnar i. Oppositionen varnar nu för en massaker på invånarna i Baba Amr de närmaste timmarna och vill att det internationella samfundet ska ingripa. Samtidigt försöker FN och Arabförbundets gemensamma sändebud Kofi Annan få tillstånd att komma in i landet för att mäkla fred.

Här i Malmö har jag hört en del med bakgrund i Mellanöstern prata om att allt på TV om Syrien är lögner. Kommunisternas blogg kör stenhårt på att det är USA som låtit beväpna muslimska extremister, såsom de gjorde i Afghanistan när al-Qaida var ett gäng "Good Guys" som bekämpade fula sovjet-kommunister osv.

Syrien är ett komplext land som styrs av president Bashir Al-Assad och hans Baath-parti. Presidenten och hans män är aleviter - en form av Shia-islam. De är i minoritet och det finns även mindre minoriteter som kurder och kristna. Majoriteten är sunnimuslimer men har länge fogat sig under en Shiamuslimsk statsledning. Då presidenten kommer från en minoritetsreligion har han sett till att olika religioner i Syrien ska respekteras av medborgarna. Toleransen för medborgare som inte tycker som presidenten är däremot lika med noll. Vissa orter har gjort sig kända för att inte tycka som presidenten, däribland staden Hama. Bashirs fader Hafez Al-Assad lät mörda mellan 10 000 och 20 000 invånare 1982 sedan de försökt revoltera mot regimen.

Syrien har länge tillhört en av ondskans axelmakter enligt USA. Sin stora Shiamuslimska granne Iran har också hamnat i samma klubb. Oppositionen som nog egentligen består av flera grupper vädjar till omvärldens hjälp. Men om något land skulle gå in med militär intervention i Syrien skulle det kunna finnas avsevärda risker att Iran skulle bli inblandat.

Självklart vill Saudi-arabien och även andra gulfstater stärka sin position och få till ett sunnimuslimskt styre i Syrien, för att bräcka sin rival Iran. Sympatiserar man med Hizbollah i Libanon, som får vapen av Syrien och Iran, vill man säkert inte tro nyhetssändningarna där den syriska regimen bombar sina egna sjukhus.

Men man måste fråga sig en sak. De tusentals människor som dödades av Bashir Al-Assads far och de mer än tusen människor som dör i Syrien den här gången, var de alla "extremister"?

Var många av dem kanske vanliga människor som bara ville protestera mot orättvisor? Och om de var "extremister", förtjänade de att se sina barn dö pga av att regimen inte släpper fram medicinsk utrustning och förtjänade de att få sina sjukhus sönderbombade?

Det är många som har intressen i Syrien: USA (rädd för ostabilitet som hotar bundsförvanten Israel), Saudi-arabien och Iran (främja sin regionala makt och just sin inriktning av Islam), Ryssland (vapenexport).

Det är naivt att tro att mördandet kommer upphöra med Bashir Al-Assad fortsatt vid makten. En hoppfull lösning vore om det fanns någon annan ledare ur samma religösa grupp som presidenten som kunde trädda fram. En ledare utan blod på sina händer som kunde våga samarbeta med oppositionen.

En militär intervention kanske skulle kunna stoppa dödandet som pågår just nu, men kanske leda till en än mer större konflikt. Men alla sätt är bra förutom de dåliga och nu är det sämsta att strunta i Syriens folk.

SR-Ekot: Röda korset får tillträde till Baba Amr

DN: Hårt ansatta rebeller i Baba Amr

AF: Rebellerna har lämnat Baba Amr

SvD: Oppostionen varnar för massaker i Baba Amr

SVT-Rapport: Rebellerna är chanslösa mot regimen

4 kommentarer:

  1. FY FAN VAD SVENSK MEDIA HYCKLAR!!!

    JAG SPYR NU!!!

    Först så spärrar dom alla kommentarer så inte vem som helst kan kommentera och sen så har dom MAGE att kritisera dikaturen i Syrien när SVD beter sig EXAKT likadant!!!

    FY FAN!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säga vad man vill om Svenska Dagbladet men de kör i alla fall inte in med tanks i bostadsområden.

      Radera
  2. Om muslimerna, varenda en, flyttar från Europa tillbaka dit de kom ifrån, så skiter jag i den religionen och de folket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att fram till dess älskar du alla muslimer, eller?

      Vissa muslimer tolkar sin religion på ett sätt som kränker mänskliga rättigheter (stening etc). Vissa tolkar yttrandefriheten så att de har rätt att sprida hatpropaganda mot judar och muslimer. Jag vet inte vem av dem som har mest fel. En fördel det senare gänget har är att de sällan behöver frukta urskiljningslöst våld från världens enda supermakt (pax americana)

      Radera