"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

lördag 24 mars 2012

Journalistikens död - Länge leve PR-konsulten



Antalet skandaler som drivits fram av media har ökat enligt medieforskarna Sigurd Allern och Ester Pollack vid JMK i Stockholm. De har genomfört en stor undersökning, som presenteras i boken "Scandalous!". Där lägger man fram forskningsresultat som visar att fler skandaler är personskandaler än egentliga politiska skandaler, dvs större andel av nyhetsflödet ägnas åt politikers personliga misstag än den politik som de vill föra fram. Exemplen med Juholt och Littorin talar för sig själv (fast på olika sätt).

I ett hårdnande medieklimat med sämre lönsamhet för medier som sysslar med nyheter blir personskandalerna räddningen. För att som politiker undvika fallgropar krävs därför att kunna svara på rätt sätt på journalisternas frågor. Något som det finns företag som lär ut.

Svenska dagbladet skriver om att privatiseringar får ett allt svagare stöd av folk i Sverige. Samtidigt finns det ju flera näringsidkare som står och stampar inför nästa privatisering de blivit lovade av den sittande regeringen.

De saker jag räknat upp visar på ett guldläge för PR-byråerna med politiker som är i behov av medieträning samt en opinion som behöver bearbetas för att ta till sig det rätta budskapet.

Sverige har den åttonde största PR-marknaden i världen. En ny undersökning visar att 75 procent av våra riksdagsledamöter kontaktas av lobbyister varje vecka. 55 procent uppger att det främst är företrädare för olika företag som kontaktar dem. Det handlar inte om telefonförsäljare utan personer som vill påverka de folkvaldas mening.

Men också regeringskansliet och finansdepartementet använder sig av pr. 2007–2010 köpte de in pr-tjänster för 119 miljoner kronor av svenska skattemedel från pr-byrån Kreab. Byrån hade i uppdrag att förklara budgetpropositionen och “sälja in” den till det svenska folket.

På Kreab och Gavin Anderson's hemsida visar dom stolt upp personal som varit verksamma hos Moderaterna. Se nedan för två exempel:
"Bengt Ludvigsson, Managing Partner Stockholm
...Bengt previously worked at the Swedish Parliament as Chief of Staff to the leader of the Moderate Party."

"Karl Isaksson, Managing Partner Brussels
... Previously he worked in the European Parliament as Chief of Staff for the Swedish Conservative Party, providing political and media advice to the party’s Members of the European Parliament."

Att ha fd. politiker anställda är alltså något att skryta med i PR-branschen. Har man en gång blivit "köpt" vet man vilka knappar man ska trycka på för att man ska kunna "köpa" in sig hos dagens makthavare inom politiken.

PR-branschen lockar bara inte avdankade politiker utan även många inom den så kallade tredje statsmakten.

Många journalister förlorar jobbet när gammelmedia måste spara. Flera av dem får jobb i PR-bolag, där man får högre lön och har mer påkostade fester.

Vågar journalister på allvar kritisera PR-branschen, när det kanske blir deras nästa arbetsgivare?

Vågar politiker vara uppkäftiga mot lobbyister, när PR-branschen har så mycket inflytande i den politiska processen? Eller ser också flertalet politiker PR-branschen som deras nästa pensionsförsäkring?

Vågar du tro att din rösträtt väger tyngre än lobbyisternas makt?

Själv tror jag fortfarande på rösträtten, men fan vet imorgon.

Borde man inte kräva en sponsormärkning för politiska utspel. Typ att en röst vid nyhetssändningen säger: Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner för alla sponsras av Svenskt näringsliv.
Jag tycker också i likhet med filmaren Fredrik Gertten att man också borde få veta mer vad PR-byråerna sysslar med och vilka deras uppdragsgivare är.

SR-Kultur markant ökning av mediedreven

Svd: Svagt stöd för privatiseringar

Aftonbladet: Ordet är fritt att köpa

SR_Publicerat Badboys gone bananas men hur fungerar pr-konsulterna i Sverige

Aftonbladet: Liberaliseringen snabbast i Sverige

SVT: Miljoner till Slussen PR

SVT-Dokumentär: När konsulterna tar befälet

DN: MP KU-anmäler Reinfeldt

Dagens PS: Regeringens hemliga konsulter fick 50 miljoner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar