"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

lördag 3 mars 2012

EUROPAKTEN AKA CLUB SUICIDE


Igår skrev statsminister Reinfeldt under Europakten för Sverige. "Sverige är nu med och tryggar Europas ekonomi" - eller någon liknande floskel slängde väl den ryggradslöse landsfadern ur sig. I själva verket har han medverkat till att skapa ett system som på sikt kommer att leda euro-ländernas välfärdssystem till slaktbänken.

Konjunkturer kommer och går säger man men med europakten finns ingen möjlighet att mildra konsekvenserna av en allvarlig lågkonjunktur. Varje lands årliga strukturella budgetunderskott får vara max 0,5 procent. Det blir förbjudet för staten att låna pengar för att få igång ekonomin, bygga vägar, satsa på grön energi. Att satsa pengar på att utbilda arbetslösa kommer också europakten sätta stopp för. Vad återstår då?.....jo, att spara....och vem ska man spara på?.....de gamla (de som lider i tystnad) och de unga (vars röster inte blivit myndiga än)

Han och Anders Borg med (hår)piskan har länge kämpat för detta. Nu är Sverige nästan halvt inne i Euron. Denna valuta som i land efter land skapat ekonomisk kris och nedskärningar. Högerpolitikerna dreglar över eurons triumf över Grekland. Europas skattebetalare lånar ut enorma summor som går direkt ner i fickorna på europas storbanker. Dessa banker som varit med och förorsakat krisen i Grekland genom blåsa upp lånebubblor.

Vad får då det grekiska folket av EU? Jo, vackra direktiv om att sänka lönerna och pensionerna, höja skatten för vanliga löntagare och höja pensionsåldern, samt privatisera ännu mera. Allt för att den grekiska ekonmin ska resa sig. Den amerikanske nobelpristagaren Paul Krugman sa att det går inte att spara sig ur en kris. Investeringar krävs för att få igång hjulen men det låtsas Borg och Reinfeldt inte om. De tror nämligen att man kan "privatisera igång" en ekonomi i kris.

Angela Merkel, europaktens översteprästinna, verkar ha dåligt närminne när det gäller sitt eget lands ekonomiska problem i början av 2000-talet.


År 2003 hade Tyskland den högsta arbetslöshet man uppmätt sedan Andra världskriget. Hade Tyskland varit medlem i europakten och tvingat sig till att hålla budgetbalansen ifrån - 0,5 procentstrecket hade det saknas pengar för att få igång ekonomin. Arbetslösheten hade då med säkerhet blivit ännu högre och varat ännu längre.
Spanien hade heller inte haft en chans att dra igång infrastrukterella satsningar om landet varit med i europakten utan det hade lett till extrema besparingar.

Varför socialdemokraterna gick med på att Sverige skulle ansluta sig till europakten är för mig en gåta. Deras förbehåll var bara menlösa och omöjliga kontrollera. Att det är bra att hålla koll på statsskulden är en sak men att ansluta sig till högerdårarnas nyliberala allians är väl lite overkill. Kanske är det bara ett sätt att positionera sig mot vänsterpartiet som man är rädd för ska växa på S:s bekostnad.

En annan nobelpristagare, Joseph Stiglitz, kallar europakten för en ömesidig självmordspakt. Besparingar i offentliga sektorn kan man göra i goda tider inte i dåliga, säger han.

Personligen är jag emot alla besparingar som drabbar någon annan än Reinfeldt och hans slemma kumpaner. Istället för att glassa runt på en massa forum i Davos och kontroller av kronprinsessors avel borde de göra en studieresa till Grekland. Där kan de få skura toaletter med tandborstar. På så sätt slår de två flugor i en smäll: de får insikt i konsekvenserna av europakten som de precis undertecknat och de får lära sig hur McDonalds bekämpar ungdomsarbetslösheten.

Svd: Europakten låser oss vid högerpolitik

E24: Därför är europakten fel medicin

AF: Europakten berör oss inte ett dugg

DI: Stiglitz om EU-plan - en självmordspakt

DN: S med på Europakt

DN: Nya regleringar kan bidra till nya ekonomiska kriser

SR-Ekot: Svenskt ja till europakten

SVT-Debatt: Ikväll kan EUs kvinnor offras för europakten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar